Astăzi, Parlamentul European a votat susținerea „Propunerii de REGULAMENT AL CONSILIULUI privind competența, legea aplicabilă, recunoașterea hotărârilor judecătorești și acceptarea actelor autentice în materie de filiație și privind crearea unui certificat de filiație european.”
Acest Regulament, parte din Strategia UE privind egalitatea pentru persoanele LGBTQ+, prevede, printre altele, ca toate statele membre ale Uniunii Europene să recunoască filiația (relația de rudenie între copii și părinți) stabilită într-un stat membru UE, chiar dacă legea celorlalte state membre interzice anumite practici ce țin de această materie.
Altfel spus, România ar trebui să recunoscută filiația stabilită de un stat membru UE între părintele nebiologic și un copil adoptat ori născut prin surogat sau alte moduri existente, indiferent de faptul că vorbim de cupluri heterosexuale ori LGBTQ+.
În baza Regulamentului „părinții” vor avea dreptul de a acționa în calitate de reprezentanți legali ai copilului (în chestiuni legate de școlarizare, sănătate sau în alte chestiuni prevăzute de dreptul intern).
În cele ce urmează, ca urmare a votului exprimat astăzi de Parlamentul European, guvernele UE se vor pune de acord (în unanimitate) asupra versiunii finale a normelor din Regulament.
Impactul și consecințele semnificative pe care o astfel de reglementare la nivel european o poate aduce asupra societății românești (având în vedere inclusiv faptul că se încearcă o redefinire a noțiunilor de „familie”, „părinte” și „filiație”) reprezintă o preocupare reală atât pentru OCDL – care a comunicat deja autorităților statului opoziția scrisă față de acest Regulament -, cât și pentru comunitățile sociale ale căror interese le reprezentăm.
Vom monitoriza demersurile publice ce se vor efectua cu privire la Propunerea de Regulament, urmând să revenim cu noi informații.
Notă: anterior votului exprimat în plenul Parlamentului European, OCDL și-a exprimat opoziția față de conținutul actual al Regulamentului, adresându-se instituțiilor statului Român abilitate în acest demers.
Impactul și consecințele semnificative pe care o astfel de nouă reglementare la nivel european o poate aduce pe termen lung în cadrul societății românești reprezintă o preocupare reală atât pentru OCDL, cât și pentru comunitățile sociale ale căror interese le reprezentăm.
0 Comments