16, November 2023
Oficiul Crestin pentru Drepturi si Libertati

Hate-speech pe Tweeter (X). Päivi Räsänen găsită nevinovată de instanța de judecată

Curtea de Apel respinge în unanimitate toate acuzațiile împotriva parlamentarului finlandez Päivi Räsänen și a episcopului Juhana Pohjola, în urma unui proces de mare amploare privind libertatea de exprimare.

Fostul ministru de interne finlandez a fost acuzat de trei infracțiuni pentru că și-a împărtășit convingerile religioase, inclusiv pe Twitter/X

HELSINKI (14 noiembrie 2023) – Într-o victorie a libertății de exprimare, Curtea de Apel din Helsinki a respins toate acuzațiile împotriva deputatului finlandez Päivi Räsänen și a episcopului luteran Juhana Pohjola, care au fost judecați în august pentru “incitare la ură”, după ce și-au exprimat public convingerile creștine.

Räsänen, fost ministru de interne al Finlandei, a fost acuzată în mod oficial de “agitație împotriva unui grup minoritar” în 2021, în temeiul unei secțiuni din codul penal finlandez intitulată “crime de război și crime împotriva umanității”, pentru că și-a împărtășit convingerile creștine privind căsătoria și etica sexuală într-un tweet din 2019, precum și într-o dezbatere radiofonică în direct din 2019 și într-o broșură bisericească din 2004. Episcopul Pohjola a fost acuzat pentru publicarea pamfletului din 2004 al lui Räsänen. Cazul a atras atenția presei la nivel mondial, în timp ce experții în domeniul drepturilor omului și-au exprimat îngrijorarea cu privire la amenințarea pe care o reprezintă pentru libertatea de exprimare.

“Mă simt profund eliberată. Instanța a aprobat și a menținut în totalitate decizia tribunalului districtual, care a recunoscut dreptul fiecăruia la libertatea de exprimare”, a declarat Päivi Räsänen după victoria sa.

“Nu este o crimă să scrii pe Twitter un verset din Biblie sau să te angajezi într-un discurs public cu o perspectivă creștină. Încercările făcute pentru a mă urmări în justiție pentru că mi-am exprimat convingerile au avut ca rezultat patru ani extrem de dificili, dar speranța mea este că rezultatul va constitui un precedent esențial pentru protejarea dreptului omului la libertatea de exprimare. Sper sincer că și alte persoane nevinovate vor fi scutite de același calvar pentru că și-au exprimat pur și simplu convingerile”, a adăugat Räsänen, fost ministru de interne finlandez și bunică a unsprezece copii.

Într-o hotărâre unanimă care a confirmat achitarea în unanimitate de către Tribunalul districtual din 2022, în martie, instanța a respins argumentele procurorului de stat. Aceasta a constatat că “nu are niciun motiv, pe baza dovezilor primite la audierea principală, să evalueze cazul în niciun fel diferit de cel al Curții districtuale. Prin urmare, nu există niciun motiv pentru a modifica rezultatul final al hotărârii Tribunalului districtual”.

Instanța a dispus ca acuzarea să plătească zeci de mii de euro pentru cheltuieli de judecată pentru a acoperi costurile suportate de ambii inculpați. Acuzarea ar putea face apel o ultimă dată la Curtea Supremă, cu termen limită la 15 ianuarie 2024.

Anumite “opinii” despre Biblie sunt “criminale” 

În timpul procesului de înaltă ținută, acuzarea a atacat învățăturile creștine de bază și i-a interogat pe Räsänen – care este unul dintre cei mai longevivi membri ai parlamentului finlandez – și pe episcop cu privire la teologia lor.

În declarația sa de deschidere a procesului de apel din 31 august, procurorul finlandez Anu Mantila a afirmat că: “Poți cita Biblia, dar interpretarea și opinia lui Räsänen cu privire la versetele biblice sunt criminale”.

De-a lungul interogatoriului, Räsänen a fost întrebată de mai multe ori de către procuror dacă va actualiza sau va elimina ceea ce a spus despre căsătorie și sexualitate în broșura sa bisericească din 2004, intitulată “Male & Female He Created Them”.

“În centrul interogatoriului procurorului asupra lui Räsänen se afla următorul aspect: ar retracta ea convingerile sale? Răspunsul a fost nu – ea nu ar nega învățăturile credinței sale. Contra-interogatoriul a semănat cu un proces de “erezie” din Evul Mediu; s-a insinuat că Räsänen a “blasfemat” împotriva ortodoxiei dominante a vremii”, a declarat Paul Coleman, director executiv al ADF International, care a făcut parte din echipa de avocați a lui Räsänen.

Acuzarea a susținut că intenția din spatele exprimării credinței era irelevantă, dar în hotărârea din apel, Curtea a susținut că, infracțiunea “este pedepsită doar dacă este comisă intenționat”. Räsänen ar fi trebuit să știe, a argumentat procurorul de stat la procesul din august, că vorbele sale ar putea fi ofensatoare pentru anumite persoane și, prin urmare, ar fi trebuit să se abțină de la exprimarea convingerilor sale. Procurorul a argumentat: “Ideea nu este dacă este adevărat sau nu, ci că este jignitor”.

Libertatea de exprimare apărată

Coordonată de ADF International, apărarea juridică a lui Räsänen a evidențiat protecția puternică de care se bucură libertatea de exprimare în dreptul internațional, pe lângă faptul că este parte integrantă a democrației finlandeze. Apărarea a susținut în fața instanței că utilizarea de către Räsänen a cuvântului “păcat” în tweet-ul său, pe care acuzarea l-a evidențiat ca fiind “insultător” și, prin urmare, ilegal, a fost citat direct din Biblie, iar orice hotărâre care ar condamna utilizarea acestuia ar condamna direct Biblia însăși.

Curtea de Apel a recunoscut că “nu există niciun motiv pentru a modifica rezultatul final al hotărârii Tribunalului districtual”, care recunoscuse că, deși unii ar putea obiecta la declarațiile lui Räsänen, “trebuie să existe un motiv social imperativ pentru a interveni și a restricționa libertatea de exprimare”. Tribunalul districtual a concluzionat că nu există o astfel de justificare, declarând că “nu este de competența Tribunalului districtual să interpreteze concepte biblice”.

“În timp ce sărbătorim această victorie monumentală, ne amintim, de asemenea, că ea vine după patru ani de anchete ale poliției, acuzații penale, urmăriri penale și audieri în instanță. Aplaudăm decizia Curții de Apel din Helsinki în acest caz și lucrăm pentru o victorie mai mare, când astfel de cazuri ridicole nu vor mai fi intentate. Într-o societate liberă și democratică, tuturor ar trebui să li se permită să își împărtășească convingerile fără teama de cenzură. Incriminarea discursului prin așa-numitele legi privind “discursul instigator la ură” blochează dezbaterile publice importante și reprezintă o amenințare gravă la adresa democrațiilor noastre. Ne simțim ușurați să vedem că instanțele de judecată aplică statul de drept atunci când autoritățile statului depășesc măsura, încercând să penalizeze și să cenzureze declarațiile care nu le plac”, a continuat Coleman, care este autorul cărții ‘Censored: How European Hate Speech Laws are Threatening Freedom of Speech‘.

Sursa: ADF International

Felicităm, cu această ocazie, partenerii noștri de la ADF International pentru rezultatul obținut!

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *