Considerații privind contractul educațional
Deși contractul educațional nu reprezintă un element de noutate în sistemul educațional românesc, acesta fiind reglementat și utilizat de cel puțin 10 ani, modificările aduse cu privire la acest contract de noua lege a educației (Legea nr. 198/2023), respectiv de Regulamentul de organizarea și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar în vigoare de la data de 1 septembrie 2024, au inflamat opinia publică în acest debut de an școlar.
Cu toate că se declară a fi definit de scopul responsabilizării și implicării părințiilor în procesul de educație al copiilor, contractul educațional, conform noilor prevederi, recurge la instrumente neconvenționale care să determine asumarea de către părinți a unor obligații prestabilite, prin semnătură, fără obiecții ori negocieri prealabile. Potrivit noilor reglementări, refuzul semnării contractului poate atrage amenda contravențională de la 1.000 de lei la 5.000 lei.
Pe de altă parte, reținem faptul că, deși unele dintre prevederile contractului educațional sunt de ordinul bunului simț și ar trebui susținute de fiecare părinte, fiind în interesul real al educării copiilor, aspectele problematice și controversate din acest contract tind să umbrească scopul declarat al actului, bulversând și intrigând părinții ai căror copii se află în sistemul public de învățământ. Impunerea prin contract a unui anumit conținut prestabilit, incapabil să ofere părințiilor garanții îndestulătoare în ceea ce privește educarea copiilor potrivit propriilor convingeri filosofice, religioase și pedagogice, este în măsură să transforme acest act într-un demers contraproductiv și ineficient.
Cu titlu de exemplu, părinții sunt obligați nu doar să-și exprime acordul pentru consilierea școlară a copilului, ci inclusiv să asigure participarea informată a acestuia la aceste ore de consiliere și orientare școlară. Chiar dacă în cadrul acestei materii sunt/pot fi abordate la clasă programe/aspecte relevante în procesul firesc de dezvoltare a copiilor, totuși, trebuie să recunoaștem că materia consiliere și orientare reprezintă una din principalele canale potențiale de integrare a egalității de gen în studiul la clasă, aceasta oferind flexibilitate atât din perspectiva tematicii, cât și a metodologiei.
De pildă, Manualul privind egalitatea de gen pentru predarea și integrarea în învățământul preuniversitar, manual distribuit Inspectoratelor Școlare Județene spre a fi folosite ca îndrumar pentru cadrele didactice în încercarea de abordare la clasă a egalității de gen, sugerează utilizarea materialelor din manual la orele de consiliere și orientare.
Pe de altă parte, la cerere, zilele trecute Ministerul Educației a transmis O.C.D.L. că, într-adevăr, în aria curriculară Consiliere și orientare este abordată și „dimensiunea de gen”, din anumite perspective.
Cu siguranță că ideea de responsabilizare și implicare a părinților în educația propriilor copii trebuie încurajată și susținută, însă atunci când pentru atingerea acestui scop sunt folosite iregularități și abordări evolutive și generice, părinții sunt datori și legitimați să se poziționeze ca atare.
În acest sens, deși contractul aduce cu sine o serie mai largă de controverse, acestea făcând obiectul unor demersuri aflate pe masa de lucru a OCDL, în ceea ce privește unul dintre principalele aspecte sensibile pentru părinți (interacțiunea cu ideologia de gen), OCDL pune la dispoziția părinților care au semnat sau care vor semna Contractul un model de notificare prin care să aducă la cunoștința unității de învățământ câteva clarificări punctuale, în baza dispozițiilor legale în vigoare.
Notificarea se dorește a fi valabilă pe toată perioada de școlarizare a beneficiarului primar în unitatea de învățământ și poate fi revocată în scris, printr-o notificare expresă transmisă în aceleași condiții.
Notificarea propusă este cu titlu de exemplu, putând fi ajustată după nevoile fiecărei persoane, și nu implică organizația OCDL în niciun demers de orice natură, fără acordul prealabil exprimat în scris.
În cazul în care întâmpinați anumite situații care necesită clarificări suplimentare, puteți contacta organizația noastră la datele de contact aflate pe site-ul www.ocdl.ro.
Pentru mai multe detalii pe acest subiect, vă invităm să urmăriți emisiunea realizată la RVE Timișoara, precum și să parcurgeți materialul pregătit pentru cultele din România.
0 Comments
Trackbacks/Pingbacks