14, March 2025
Oficiul Crestin pentru Drepturi si Libertati

Proiectul educațional francez EVARS – o lecție pe care România nu trebuie să o urmeze

Proiectul educațional francez EVARS: O lecție pe care România nu trebuie să o urmeze

Zilele acestea, Ministerul Educației din Franța a aprobat proiectul educațional EVARS (Éducation à la Vie Affective, Relationnelle et Sexuelle), care urmează a fi integrat în curriculumul școlar național începând cu toamna anului 2025.

Acest program, sub pretextul educației emoționale, relaționale și sexuale promovează concepte radicale despre identitatea de gen, relativizarea sexului biologic, hipersexualizarea prematură a copiilor și, în definitiv, normalizarea unor idei care contravin firescului, fără a ține cont de valorile familiei naturale, de realitățile biologice și de dreptul internațional al părinților de a-și educa copiii conform propriilor convingeri (în special în domenii sensibile precum moralitatea și sexualitatea).

În numele educației, programul francez promovează, începând de la grădiniță, teme și concepte despre sexualitate și gen, fără a permite părințiilor să refuze participarea copiilor la aceste ore.

Aceste teme urmăresc, printre altele:

  • DECONSTRUCȚIA STEREOTIPURILOR DE GEN, elevii fiind chiar încurajați să-și exploreze identitatea de gen și să-și pună la îndoială sexul biologic;
  • SEXUALIZAREA PREMATURĂ A COPIILOR. Copiii sunt expuși la teme precum consimțământul în relații intime – o temă nepotrivită pentru vârsta lor fragedă, ridicând riscul maturizării forțate și expunerii precoce la teme neadecvate vârstei lor;
  • OBIECTIFICAREA ȘI PRESIUNEA SOCIALĂ. Programul riscă să normalizeze hipersexualizarea copiilor, exact în perioada în care aceștia își formează principiile și valorile de viață.

 

Din nefericire, acest program promovează agende ideologice în detrimentul unei educații bazate pe fapte științifice și pe realitățile biologice, în detrimentul unei educații sănătoase adaptate etapelor firești de dezvoltare ale copiilor.

Educația trebuie să formeze caractere solide și să ofere cunoștințe obiective, nu să fie un instrument de propagandă ideologică.

Așadar, dacă Franța a ales să urmeze/consolideze această direcție, România, ca stat cu o populație majoritar creștină, trebuie să învețe din experiențele acesteia și să-și apere principiile educației bazate pe moralitate și dezvoltare sănătoasă, în acord cu identitatea sa culturală și spiritual-creștină.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *