8, December 2022
Oficiul Crestin pentru Drepturi si Libertati

Ziua Constituției

LEGEA NR. 120 DIN 8 DECEMBRIE 1995

privind proclamarea „Zilei Constituţiei României”,
publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 287 din 11 decembrie 1995:

Parlamentul României adoptă prezenta lege:

Art. 1 – Se proclamă ziua de 8 decembrie „Ziua Constituţiei României„.

Art. 2 – În scopul sărbătoririi „Zilei Constituţiei României„, autorităţile publice şi celelalte instituţii publice vor arbora drapelul României şi vor organiza acţiuni culturale şi manifestări ştiinţifice consacrate dezvoltării democraţiei constituţionale în România.

 

În mai mult de 150 de ani, statul nostru român a avut şapte constituţii şi 16 revizuiri ale acestora. Desigur, fiecare schimbare a legii fundamentale a reflectat schimbările din societate, fiind totodată inspirată din constituţiile adoptate la nivelul altor state. În 8 decembrie, marcăm ziua în care Constituția a fost aprobată prin Referendum naţional.

Constituția României este legea fundamentală a statului român care reglementează, printre altele, principiile generale de organizare a statului, drepturile, libertățile și îndatoririle fundamentale ale cetățenilor și autoritățile publice fundamentale. Actuala Constituție a României a fost adoptată în ședința Adunării Constituante din 21 noiembrie 1991 și a intrat în vigoare în urma aprobării ei prin referendumul național din 8 decembrie 1991.

Nimeni nu este mai presus de lege

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *