10, December 2022
Oficiul Crestin pentru Drepturi si Libertati

Ziua drepturilor omului

„Toți oamenii se nasc liberi și egali în demnitate și în drepturi”, statuează cel dintâi articol al Declarației Universale a Drepturilor Omului din 10 decembrie 1948 – zi care marchează primul act internațional în care au fost consfințite drepturile și libertățile fundamentale.

Adoptarea Declarației, ca ideal comun atins de societățile democratice care încurajează și promovează respectul pentru drepturile omului și libertățile fundamentale, cunoaște un șir istoric de evenimente în care milioane de vieți au fost masacrate, lăsând urme adânci și traumatizante în existența și dezvoltarea multor popoare și națiuni.   

Efortul concertat al statelor din întreaga lume pentru a promova pacea internațională prin apărarea drepturilor și libertăților fundamentale, a condus în anul 1945 la înființarea Organizației Națiunilor Unite.

Sub conducerea lui Eleanor Roosevelt, reprezentanții celor 50 de state au întocmit în anul 1948 lista celor 30 de drepturi și libertăți universal valabile, recunoscute individului indiferent unde s-ar afla.

În 10 decembrie 1948, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite adoptă și proclamă Declarația Universală a Drepturilor Omului ca set de reguli ce continuă și astăzi să stea la baza sistemului internațional ce vizează apărarea drepturilor omului.

Ziua Drepturilor Omului este sărbătorită anual în jurul lumii pe data de 10 decembrie.

“Până la urmă, unde încep drepturile universale ale omului? În locuri mici, aproape de casă – atât de aproape și atât de mici încât nu pot fi văzute pe nicio hartă a lumii. Și totuși, ele reprezintă lumea persoanei individuale; cartierul în care locuiește; școala sau colegiul pe care îl frecventează; fabrica, ferma sau biroul în care lucrează. Acestea sunt locurile în care fiecare bărbat, femeie și copil caută justiție egală, șanse egale, demnitate egală, fără discriminare. Dacă aceste drepturi nu au sens acolo, ele nu prea au sens nicăieri. Fără o acțiune cetățenească concertată pentru a le susține aproape de casă, vom căuta în zadar progresul în lumea largă’.

Eleanor Roosevelt, 1958

Astăzi, avem datoria de a reafirma demnitatea umană și valorile în care credem și la care aspirăm. Lupta împotriva oricărei forme de abuz, discriminare ori atentare la drepturile și libertățile fundamentale se află în datoria fiecărui individ. Solidaritatea concertată poate crea organizații/platforme/poziții menite să adopte acțiuni și măsuri de apărare a setului fundamental de reguli universale.

Pe deplin încredințați că legea lui Dumnezeu este bună și desăvârșită, cu această ocazie memorabilă, O.C.D.L. reafirmă angajamentul de implementare a misiunii sale de susținere, promovare și apărare a drepturilor și libertăților fundamentale, având la baza acțiunilor sale nu doar setul juridic normativ național și internațional, ci și cadrul de valori moral-creștine, ca fundament primar al întregului sistem socio-uman.

Timotei Lavric, Președintele O.C.D.L.

1 Comment

  1. Nu dorim ca Statul sa aibă drept asupra copiilor noștrii

    Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *