20, April 2023
Oficiul Crestin pentru Drepturi si Libertati

Update: Legea Învățământului

ACTUALIZARE: Legea Educației

 

Astăzi au început dezbaterile parlamentare asupra proiectului Legii Învățământului Preuniversitar (PL-x 253/2023) și a proiectului Legii Învățământului Superior (PL-x 254/2023).
Calendarul maraton urmărește votarea propunerilor legislative în data de 2 mai 2023.

Aceste propuneri legislative au primit peste 1000 de amendamente din partea partidelor politice, avându-se în vedere inclusiv solicitările celor 13 culte din România.
În ceea ce privește susținerea celor 13 Culte religioase, O.C.D.L., alături de o coaliție formată din peste 150 de ONG-uri din țară și străinătate, 856 de cadre didactice, precum și de alte mii de cetățeni preocupați de sistemul educațional din România, a exprimat o poziție publică pe care a transmis-o decidenților politici și guvernamentali.

Printre propunerile susținute de O.C.D.L., transpuse în final în amendamente legislative, se regăsesc:

 • eliminarea principiului diversității identitare și a sintagmei referitoare la orientarea sexuală;
  „Impunerea „diversității identitare” ca o paradigmă a „identității de gen” în mediul educațional românesc, cu obligația expresă pusă în sarcina personalului didactic de a promova „diversitatea”, reprezintă o ÎNDOCTRINARE IDEOLOGICĂ A ELEVILOR DIN ÎNVĂȚĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR CU IDEOLOGIA IDENTITĂȚII DE GEN – ceea ce încalcă pluralismul educațional edictat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în baza art. 9 din CEDO, raportat la art. 2 al Protocolului Nr. 1 la CEDO”
 • religia ca opțiune la Bacalaureat;
  „Recunoașterea statutului RELIGIEI de materie eligibilă pentru examenul național de bacalaureat este perfect legitimitată în temeiul PLURALISMULUI EDUCAȚIONAL izvorât din jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului, întrucât existența acestei opțiuni educaționale nu afectează convingerile elevului, ci reprezintă o oportunitate furnizată sistemic de curricula educațională, evitându-se orice demers care ar viza o potențială îndoctrinare în cursul desfășurării procesului educațional.”

Din cele 246 de articole, ședința începută astăzi s-a oprit la articolul 3, fiind nevoie de o posibilă nouă convocare a cultelor religioase în vederea clarificărilor aspectelor ce țin de „principiul libertății de gândire, al independenței față de ideologii, dogme religioase și doctrine politice”.

Poziție publică O.C.D.L. - Legea învățământului

Alături de o coaliție formată din peste 150 de organizații ale societății civile, 856 de cadre didactice, precum și alte mii de cetățeni preocupați de sistemul educațional din România, susține solicitările formulate de cele 13 culte religioase recunoscute în România în legătură cu Proiectul Legii învățământului preuniversitar.

2 Comments

 1. Nu inteleg de ce in cadrul dezbaterii unor proiecte de lege in invatamant exista o discordie cu privire la stabilirea definitiei conceptului “diversitate”? Nu exista nici o lege in Romania care reglementeaza acest concept? Daca nu exista, fiind on concept atat de complex, nu ar trebui sa existe inainte de a fi introdus in legislatia diverselor domenii?

  Ca om de rand, am impresia ca, daca pana nu demult se vorbea despre respectarea valorilor … in prezent peste tot in lume se vorbeste si se actioneaza in vederea stabilirii valorilor, ca si cum ar fi o miscare de pozitionare sau repozitionare.

  Ca om de rand, constientizez ca exista o diversitate, tot ceea ce ma inconjoara este o diversitate, creatia este o realitate si nu haos tocmai prin diversitate. Ba chiar pot sa creez diversitate dar pot si sa distrug… in baza unor principii morale, conforme legii naturale, exista o balanta intre creatie si haos. Chiar si cuvantul diversitate are o semnificatie diversa in planuri diferite.

  In realitatea juridica, de ex in SUA conceptul de diversitate isi are radacini in procesul de desegregare. Conceptul de diversitate, in juridic, are ca scop promovarea unor actiuni afirmative sau o discriminare pozitiva, care implica seturi de politici si practici in cadrul unui guvern sau organizatie care incearca sa includa anumite grupuri, in zonele in care astfel de grupuri sunt subreprezentate. Companiile primesc beneficii de la stat pentru a angaja din grupuri subreprezentate, acestea primesc beneficii in functie de un scor Diversity, Equity And Inclusion (DEI), cu cat scorul e mai mare cu atat companiile primesc mai multe beneficii.

  Conceptul diversitate nu este un concept nou, poate nici nu ar mai fi relevant in contextul realitatii de azi … in SUA, in prezent, unele state cauta solutii in gasirea unei balante, de eliminare a conceptului diversitate … SUA este in punctul in care companiile nu pot mentine sau ajunge la un scor DEI ridicat pentru virtue signal daca nu se genereaza minoritati, iar acestea par ca pot genera entitati la nesfarsit…. este la un punct in care nu mai exista discriminare la acel nivel care sa opreasca progresul. (“Greutăţile nedrepte pentru cântărire sunt urâciune înaintea Domnului şi cântarele înşelătoare nu sunt decât un lucru rău.” Pilde 20:23 )

  Ar fi multe de cercetat … despre identitate … este si un efect, impact al virtualului, social media … online false-self … the false self on the internet … crearea unor identitati multiple in online care nu reflecta realitatea … probabil sunt mai multe studii in prezent, exista niste semnale de alarma inca de prin 2014.

  Realitate vs virtual …. neuroscience and neuromarketing … o reclama Bud Light, au pierdut vreo 6 miliarde din valoare dupa o actiune de marketing … clientii lor, in realitate, la o bere, la bar, in realitate intre oameni… in realitate nu se identifica cu ceea ce s-a promovat, poate au astfel de prieteni, dar sunt o minoritate… te-ai intrebat de ce in reclame tot apar caini si pisici … un caine, o pisica, ceva familiar, un cantec, ceva ce-ti starneste sentimente. Cam asa e si cu reclamele ce tintesc sa devina virale in online… dar, in realitate este posibil sa nu fie ceva familiar, ceva ce oameni ar experimenta in realitate. Te uiti la filme pe un canal sau altul, iarasi… vezi chestii ce nu fac parte din realitate, dar prezentate ca fiind realitate … un fel de neuromarketing in revers … prezinti imagini pana acestea ajung a fi percepute ca fiind ceva real, familiar … apoi incerci neuromarketing… si tot asa.

  Reply
 2. Nu lucrez in domeniul juridic, dar stiu ca, in lege, pana si o virgula face diferenta, daramite un cuvant. Inteleg ca Romania face parte din UE, sunt angajamente, obligatii, conventii…. dar, in Romania exista legislatie privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare.

  Din initiativa Comisiei Europene s-a creat “carta diversitatii” … Carta Diversitatii in Romania “susține semnatarii să pună în aplicare sau să-și extindă angajamentul în managementul diversității dincolo de rigorile și obligațiile legale.”

  https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/policies/justice-and-fundamental-rights/combatting-discrimination/tackling-discrimination/diversity-and-inclusion-initiatives/diversity-charters-eu-country_en

  Anul acesta in SUA, vreo 12 state pana acum, au inceput sa redacteze/aprobe proiecte de lege pentru a interzice programele de diversitate.

  Si-n Europa, se pare ca se merge spre aceeasi directie, doar ce-am vazut zilele astea … Italia isi salveaza limba si bucataria, Franta isi salveaza copii – le interzice parinților sa posteze fotografii cu copiii lor pe social pe FB si IG…

  Nu ar trebui cercetat? De ce aceste state incep sa interzica programele de diversitate?

  Institutul Manhattan și Institutul Goldwater, au publicat o foaie de parcurs legislativă pentru legislațiile de stat pentru a „elimina birocrațiile DEI” în învățământul superior, pe care le-au definit ca birouri din campusuri despre care cred că promovează idei politice sub pretextul creării unor medii de campus mai incluzive.

  https://manhattan.institute/article/abolish-dei-bureaucracies-and-restore-colorblind-equality-in-public-universities

  https://idahofreedom.org/idaho-universities-are-majoring-in-diversity-equity-and-inclusion-dogmas/

  https://www.texastribune.org/2023/04/19/texas-senate-dei-universities/

  https://www.ocpathink.org/post/independent-journalism/ou-says-dei-to-permeate-business-school

  https://abcnews.go.com/amp/Politics/wireStory/gop-states-targeting-diversity-equity-efforts-higher-ed-98633087

  https://www.11alive.com/article/news/politics/georgia-gop-senators-take-on-woke-education-anti-dei-bill/85-33bbe58c-bcac-4dfb-b88a-04a993cf4e1c

  https://apnews.com/article/ron-desantis-florida-state-government-race-and-ethnicity-b1d847ddc5e1f136b17f254f71fd15dc

  Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *